YRTTITARHA KARILAN
TILALLA YLLÄKSELLÄ

Karilan tilalla kasvatetaan yrttejä kuten minttua, nokkosta, siankärsämöä lisäksi yrttejä kerätään lähialueelta. Yrteistä valmistetaan tuotteita myytäväksi Navettagalleriassa ja Lehon Torpassa.

 

Mesiangervo, väinönputki, minttu ja siankärsämö päätyvät teesekoituksiin joiden makuihin voi tutustua kahvilassa ja ostaa mukaan.

 

Yrteistä, marjoista ja sienistä valmistetaan myös muita tuotteita kuten matsutakesuolaa, katajanmarjasuolaa, ruusu-, väinönputki- ja minttusokeria.

 

Marjoista kuten mustikasta puristetaan mehua paikan päällä. Talon mustikkamehua myydään kahvilassa.

 

Talon isäntä kalastaa mm. siikaa Jerisjärveltä ja siiasta valmistetaan talon erikoisuutta: Siikakurniekkaa.

 

Tuotteemme tehdään paikan päällä ja käytämme tuotteissamme mahdollisimman paljon lähellä tuotettuja raaka-aineita.

MINTTUSOKERI

RUUSUSOKERI

NUKKUMAAN YRTTITEE

YRTTITARHA

Yrttitarhan perustaminen ja kehittäminen vaatii aikaa
ja rakentaminen tulee kestämään useamman vuoden.
Haluamme kuitenkin antaa mahdollisille yhteistyökumppaneillemme mahdollisuuden osallistua projektin suunnitteluun ja kehittämiseen.

 

Voit kertoa meille mitä itse toivoisit alueelta ja millaisia toimintoja sinä kaipaisit. Voimme yhdessä kehittää alueesta kesämatkailua tukevan, elinvoimaisen ja houkuttelevan kohteen. Seuraavilla sivuilla on kerrottu lisää yrttitarhasta ja sen mahdollisuuksista.

YRTTITARHA TIIVISTETYSTI:

BIODIVERSITEETIN KASVATTAMINEN

MATKAILUKOHTEEN RAKENTAMINEN

PERINNE BIOTOOPPIEN SUOJELEMINEN

KESÄMATKAILUN KASVATTAMINEN

PERINNETIEDON SÄILYTTÄMINEN JA OPETTAMINEN

MIKÄ YRTTITARHA?

Villiyrttien maailma tarjoaa portin vanhan kansan viisauteen ja entisajan rohdosten maailmaan. Niittypirtin luonnonmukaiseen yrttitarhaan kootaan kattavasti Lapin voimayrttejä kasvikumppaneineen.

 

Niittypirtin tapahtumat ja opastukset tarjoavat ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua kasviemme ominaisuuksiin, käyttömahdollisuuksiin ja rajoituksiin luonnonmukaisessa ympäristössä. Järjestämme myös luentotilaisuuksia mm. luonnonmukaisesta viljelystä, kompostoinnin mahdollisuuksista ym. luonnonmukaisen ympäristön kehittämiseen liittyvästä.

 

Niittypirtti on helposti saavutettavissa ja näppärästi käytettävissä erilaisille asiakasryhmille. Niittypirtin raaka-aineista tehtyjä ruokia ja yrttituotteita voi ostaa paikan päältä tai Karilan Navettagallerian kahvilasta sekä  verkkokaupasta.

 

Niittypirtin vanha hirsirakennus tarjoaa uniikin mahdollisuuden viivähtää luonnon helmassa ja menneen ajan rauhoittavassa tunnelmassa. Niittypirtissä järjestetään erilaisia tilaisuuksia pienryhmille ja sitä myös vuokrataan – vaikka hiljentymisen paikaksi.

LUONNOS PUOLIVILLISTÄ YRTTITARHASTA:

YRTTITARHAN ERI TOIMINNOT

HOUKUTTELEVA VIERAILU KOHDE

Puolivilli yrttitarha luo puitteet vetovoimaiselle kesämatkailukohteelle. Karilan tilan pellolle, noin hehtaarin kokoiselle alueelle toteutetaan esteetön villiyrttitarha, josta avautuu kaunis näkymä metsään ja tuntureille, talvisin tähti- ja revontulitaivaalle.

Karilan tilalta löytyy ennestään vanhaa tunnelmaa ja elettyjä tarinoita, navettaan rakennettu kahvila ja luonnontaidetta, kanoja ja vuohia. Yhdessä nämä luovat elinvoimaisen vierailukohteen.

 

Yrttipuutarhassa tehdään opastettuja esittelykierroksia, erilaisia kursseja yrttien kasvatukseen, keruuseen ja käyttöön liittyen. Yrttitarha soveltuu kaiken ikäisille vierailijoille vauvasta vaariin.

Luonnonmukainen yrttipuutarha koostuu erilaista alueista: sammal- ja kivikkoalue, yrttipenkkejä ja -laatikoita, marjapensaita, kukkaniittyjä, istutusalueita, joissa luonnonyrtit kasvavat mahdollisimman luonnonmukaisesti.

 

Polkujen varsilla on penkkejä, joissa voi levähtää ja ihastella näkymiä. Alueen rakenteet kuten aidat, portit, istuimet ja majat tehdään hyödyntäen luonnon- ja kierrätysmateriaaleja, huomioiden hyönteisten ja lintujen tarpeet.

YRTTIEN VOIMA

Vihreä ympäristö lievittää stressiä, henkistä uupumusta, parantaa mielialaa, innostaa liikkumaan, edistää sosiaalista vuorovaikutusta. Kasveihin liittyvän toiminnan on tutkittu lisäävän onnellisuutta, fyysistä aktiivisuutta ja mielen hyvinvointia.

NIITTYPIRTTI

Karilan tilalla, pellon laidalla sijaitsee satavuotias Niittypirtti. Niittypirtin hirret ovat vanhat, mutta rakennus on siirretty nykyiselle paikalleen kylän toiselta laidalta.

Aikoinaan se oli Karilan vanhan isännän, Heino Kaulasen lapsuuskoti, Lehon torppa.

Niittypirtti on sisustettu aikansa tyyliä kunnioittaen. Rauhallinen tunnelma siellä henkii mennyttä aikaa. Pirtissä on esillä yrttikirjallisuutta ja tietoa paikallisista voimayrteistä, niiden käyttömahdollisuuksista ja vaikutuksista, yrttien keruusta ja käsittelystä sekä yrttien käytöstä kansanperinteessä ja  lääkinnässä. Niittypirtin pihamaalle rakennetaan kesäkeittiö.

ESTEETÖNTÄ

Yrttitarhan alue suunnitellaan esteettömäksi. Kulkuväylistä tehdään tarpeeksi leveät ja ainakin osa yrttimaan lavoista nostetaan korkeammalla, jolloin myös esimerkiksi pyörätuolilla pääsee lähelle koskettelemaan ja tuoksuttelemaan yrttejä. Torpan sisäänkäyntiin rakennetaan luiska, jotta sisälle pääsee esteettömästi.

KOULUTUSPAIKKA

Yrttitarhassa järjestetään osallistavaa toimintaa, kursseja ja tarinallisia ohjelmia erilaisille ryhmille, myös kesäkeittiötä hyödyntäen. Torpassa on myös kahvilatoimintaa ja myynnissä sekä yrttipuutarhan omia, että muiden valmistamia paikallisia yrttituotteita. Yrttitarhan alueelle pyritään rakentamaan myös iso kota tai jurtta, jota voidaan käyttää erilaisissa kokoontumisissa tai opetustilanteissa.

HYVINVOINTIA JA HOITOJA

Puolivillin yrttitarhan kehittyessä haluamme lähteä toteuttamaan erilaisia hyvinvointiohjelmia kuten yrttikylpyjä ja –hoitoja.

LÄHIRUOKAA JA OMA ISTUTUSLAATIKKO

Yrttitarha voi toimia myös paikallisten asukkaiden ja yritysten viheralueena. Haluatko istuttaa omia kasviksia tai haluaisiko yrityksesi saada lähituotettua ruokaa?

KESÄPUUTARHURIT

 Yrttitarhaan suunnitellaan kesäksi lammaspaimen henkisiä vanhanajan puutarhureita kesäkaudeksi. He voivat asua Karilan tilalla, hoitaa yrttitarhaa ja opastaa vierailijoita. Saman tyylistä opastusta on esimerkiksi metsähallituksen Korteniemen perinnetilalla kesäisin.

TAIDETTA

Osana yrttipuutarhaa tulee olemaan ympäristötaide ja luova tekeminen. Tulemme aina tekemään yhteistyötä sekä taiteilijoiden, kansanopiston että muiden toimijoiden kanssa. Mahdollisuuksien mukaan järjestämme kesäisin luovan toiminnan kursseja ja tapahtumia. Yhteistyökumppaneina mm. Maanpiiri-leiri ja Art Äkäslompolo.

INNOSTUITKO YHTEISTYÖSTÄ? OTA ROHKEASTI YHTEYTTÄ!